00-mrkel-orbanНа посещенито в Будапеща германският канцлер Ангела Меркел предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че трябва „да даде повече пространство на опонентите си в управлението“, съобщава „Ройтерс“. Изказването на Меркел повтаря тези на много от критиците на Орбан, които твърдят, че той нарушава основните демократични свободи.

„Обсъдихме развитието на гражданските общества на нашите държави и аз посочих, че дори да имаш широко мнозинство като унгарския премиер, е важно да оценяваш ролята на опозицията, гражданското общество и медиите“, заяви тя на на съвместна пресконференция с Орбан. „Нашите общества са добре, когато тези групи се противопоставят една на друга и по този начин откриват най-добрия път за развитие, смятам, че това е много важен за Унгария модел“, добави германският канцлер.

Опозицията твърди, че Орбан изтласкал от съдебната власт независимите съдии, назначавал само свои поддръжници в държавните институции и превърнал държавните медии в послушен официоз. Премиерът отрича тези обвинения, заявявайки, че се ползва с подкрепата на избирателите.

Пред репортерите Меркел не коментира близките отношения не администрацията на Орбан с Русия. Редица европейски държави изразиха притесненията си от сближаването на Будапеща с Москва в контекста на изолацията на Русия след намесата на страната в кризата в Украйна. Руският президент Владимир Путин ще посети Унгария следващия месец.

Германският канцлер заяви, че веднага трябва да бъде сключено премирие между проруските сепаратисти в Източна Украйна и правителствените войски, но Германия няма да предостави оръжие на Киев.

Меркел посети и една от най-известните синагоги в Будапеща и се поклони пред паметник на унгарски евреи, изпратени в Аушвиц през 1944 г. След това канцлерът разговаря за холокоста и днешните аспекти на антисемитизма в Унгария с лидери на местната еврейска общност.

Дневник
03 фев 2015,
снимка: Reuters