00   maia-manolovaМая Манолова е новият омбудсман на Републиката. Със значителна преднина социалистката печели пред сегашния омбудсман Константин Пенчев.

223 депутати гласуваха тайно по-рано днес. 129 са подкрепили Мая Манолова, а 82 са дали гласа си за Пенчев. 12 са невалидните бюлетини при гласуването, обявиха от Комисията по тайно гласуване.

Манолова благодари на всички, които я подкрепиха и подчерта, че парламентът ще й липсва.

„Благодарих на колегите от парламента, защото те повярваха, че ще бъда добър омбудсман, че ще бъда ефективен защитник на правата на българските граждани. Основната ми идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да пресреща проблемите на място, а не да чака да бъде сезиран и хората да тропат на неговата врата. Давам си ясна сметка, че това е много трудно предизвикателство. Предстои ми трудна битка за правата на българските граждани, на тези, които са ощетени, унизени, на тези, които високомерната администрация е хлопнала вратата. Предполагам, че една от първите ми срещи ще бъде с Константин Пенчев, защото в работата на институцията трябва да има приемственост. Тя не трябва да спира нито за миг“, добави Манолова.

Тя подчерта, че ще спази закона и ще напусне БСП: „Според изискванията на закона не трябва да членувам в партии, да нямам участие в неправителствени организации. Ще го направя преди да встъпя в длъжност официално“.

Мая Манолова е третият омбудсман на Републиката.

Първият национален омбудсман е Гиньо Ганев. Той бе избран на 13 април 2005 г. от 39-тото Народно събрание.

След него поста пое Константин Пенчев, който бе избран през 2010 година като номинация на ГЕРБ.

Очаква се Мая Манолова да встъпи в длъжност на 20 октомври, като мандатът е пет години.
30.07.2015, dariknews.bg