0000-natroveniНарастна броя на натровените с пилешка супа деца от сливенския регион. Вече са повече от 80. Докъм 8 часа вечерта 60 от тях са настанени в детското отделение, а също и в ортопедия и хирургия на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Част от учениците са приети във Военна болница на областния център.

Деца и родители, следобед в петък, вдигнаха накрак спешното отделение в Сливен. Медиците бързо се мобилизираха и откликнаха на тревогата със специализиран екип от лекари, сестри и помощен персонал. Линейки и частни коли, отзовали се на нуждата на ромските бащи и майки, прииждаха на площадката пред спешното. Всяко от децата беше посрещано с особено внимание и бързо му се оказваше специализирана помощ. Лекарите информираха за своята работа загрижените родители, тушираха възникналите страхове, роптаения срещу фирмата, която храни децата им в училищата в Крушаре, Старо село, Злати войвода, Тополчане, и др.
От родителите разбрахме, че са натровени по 15-16 от децата в осем от училищата в региона
–  По-добре и днес да не бяха ги хранили, тъй и седмицата свърши – негодуваше бащата на второкласничката Гергана.
–  Какво друго, ако не шупнали яйца – подкрепи го една от майките. – Ще уморят децата ни, само и само да печелят.
–  По-спокойно, ще се справим – отговори на тревогата на АДД д-р Баев, началник на инфекциозното отделение в болницата, който сновеше между линейките, родителите и стаите пълни с натровени деца. – Нека не бързаме с изводите
Учениците, предимно от началния курс, постъпваха с гадене и повръщане. Те смятаха, че всичко се дължи на пилешката супа, сервирана за обяд.

10 януари 2014/АДД

снимка: cross