P1090789Екипа на РАКО раздаде 50 чифта маратонки на учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“  в село Желю войвода. Децата, включени в дейностите по проекта, бяха много щастливи от получените подаръци. Заедно с учениците, в ромската махала на селото, нетърпеливо ни очакваха и родителите. Поканиха ни в своята квартална църква.
Тук се проведе срещата, която готвехме с координатора по проекта Станчо Желев.
Разговора поведе Стела Костова – председател на РАКО. Тя сподели своята загриженост за успеха на децата, които отсъстват от училище и трудно биха могли да покрият нормативните изсквания за „ниво” в съответния клас. Тя прикани родителите да проявяват по-голям интерес към всекидневието на своите деца, към работата им в училище, да следят за редовните им посещения и учебни занимания.
Трудно е на село да се изхранва семейство, стана ясно от разказите на родителите. Налага се и по-големите деца да  помагат, като гледат по-малките си братя и сестри, или се грижат за кравите и овцете. Но отсъствието от училище обрича децата на неграмотност и безработица, подчерта в краткото си слово ромската лидерка, съветничка в местния парламент.  Присъстващите се съгласиха с г-жа Костова, а родителите на осмокласниците обещаха да запишат децата си да учат за средно образование в Сливен.
След краткия разговор, се пристъпи и към…разопаковането на кашоните с маратонките. Наредиха се майката на Мария от 5 клас, на Тинка, на Иринка…Всички спокойно изчакваха младият координатор да ги покани, спокойно правеха избор на нужния номер спортни обувки. P1090818Всички деца получиха своето и, разбира се, веднага обуха и разходиха новите си маратонки по улицата, която днес беше и суха, и чиста.

2 май 2014 г. Тони Иванова

 

 

 

 

image001Осигуряването на маратонките стана благодарение на Тръст за социална алтернатива, който финансира проект „Уроци на успеха-село Желю войвода“. Дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на  фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.