00-pileshko-mesoСъседката ни се страхува от появата на птичи грип в Бургаско

Македонската Агенция по храните забрани вноса на птиче месо и яйца от България, пише македонският вестник „Вечер“. От Агенцията са съобщили, че причина за забраната е появата на птичи грип в района на Бургас.
Експертите в Македония заявили, че там в момента няма регистрирани случаи на птичи грип и всички продукти, които се продават по магазините са безопасни. Местните власти са категорични, че няма място за паника, след като наличието на вируса беше съобщено първо от българските власти, а след това потвърдено и от ЕК.
От българското земеделско министерство съобщиха, че няма директна опасност за населението. Освен това са взети необходимите мерки за спиране разпространението на заразата. Нито един от грипните птичи вируси не се предава от човек на човек.
Заразата може да стане само при контакт на хора с болна или умряла птица, и то само когато хигиената на човека е изключително занижена. Така че когато човек види болна или умряла птица в никакъв случай не е добре да я пипа, още по-малко да я яде.

29.01.2015   Vsekiden.com