levskiВ Карлово бе отслужена панихида в памет на Апостола
Пловдивският митрополит Николай отслужи в църквата „Света Богородица“ в Карлово панихида в памет на Васил Левски. В този храм Апостола на свободата е служил, когато е бил дякон Игнатий.
По време на заупокойната литургия храмът в Карлово беше препълнен. На литургията присъстваха кметът Емил Кабаиванов и други официални лица.
По време на службата владиката и свещеници от Карлово и Пловдив осветиха голяма икона на Свети Георги, дарена от проф. д-р Иван Гавраилов. Освен иконата професорът дарява на града и портрет на Васил Левски, като поиска те да бъдат първите експонати в бъдещата картинна галерия, която община Карлово възнамерява да открие в Куршум джамия.
По думите на кмета Емил Кабаиванов галерията ще е част от Историческия музей в града, за което вече са водени разговори с директора на НИМ Божидар Димитров. Освен иконата и картината Гавраилов е дарил за това начинание и 10 000 лева.
Професорът уточни, че е бил провокиран за това от събитията, станали около Куршум джамия в петък, предаде БТА. Смятам, че тази сграда, която е построена върху християнски храм, ще бъде достойно място за пантеон на Васил Левски един ден, коментира Гавраилов.
Пример на чиста православна вяра и на пламенното жертвоготовно родолюбие е Левски, който трябва да следваме, каза митрополитът след светата литургия. Тук сме, за да отправим молитва към всеподателя Бог да дари с вечен и блажен живот йеродякон Игнатий Васил Левски, да почетем с молитва неговия подвиг, да се насърчим от примера му, каза още митрополит Николай.
В словото си владиката се възмути от изказването на академик Константин Косев по време на поклонението пред паметта на Дякона, на площада в Карлово.
Снощи в родния град на Апостола имаше възпоменателна церемония по повод 141 години от гибелта му.
Митрополитът каза, че не може да възприеме ония определения, с които академикът се е отнесъл към личността, делото и подвига на йеромонах Игнатий, като го е нарекъл „майстор в конспирацията, велик агитатор” и най-вече не възприема думите на академика, които прозвучали кощунствено в съвестта на православните християни, че онова, което Господ не е могъл да свърши, е свършил йеромонах Игнатий.
Това е подигравка с чистата вяра на йеромонаха, каза владиката. Левски нямаше да бъде това, ако не беше йеромонах Игнатий, каза владиката.
„Той не знае, че не някой друг, а православната вяра победи робството. По това време на робство йеромонах Игнатий не е бил роб, а е бил свободен, защото е бил искрено и чисто вярващ християнин”, добави митрополит Николай.
По повод разбиването на Джумая джамия в Пловдив по време на петъчния протест митрополитът заяви, че не одобрява и порица поругаването на храмове в отечеството ни.
„Свети апостол Павел ни съветва да живеем в мир с всички човеци. Затова не очаквайте от нас духовниците да измислим ново евангелие“, каза пловдивският владика.
Възпоменателните събития по повод 141-вата годишнина от обесването на Левски в Карлово продължават с полагане на цветя пред паметника на майката на Апостола Гина Кунчева и ще завършат с възпоменателен митинг пред паметника на Васил Левски на едноименния площад.

19 февруари 2014, Анисия Иванова