00-elvis-my-happinessТой е направен в студио през 1953 г.

Ацетатна грамофонна плоча с първият музикален запис на Краля на рокендрола Елвис Пресли – баладата „My Happiness“, беше продадена на търг за 300 000 щатски долара, съобщи Асошиейтед прес.

Купувачът е пожелал да остане анонимен. Той е наддавал по интернет в търга на „Грейсланд окшънс“ в деня на 80-годишнината от рождението на Елвис Пресли. Началната цена е била 50 000 долара. Продажната цена включва и премията от 25 процента за тръжната къща.

Записът е направен през юни 1953 г. Тогава 18-годишният Елвис се появил в звукозаписното студио „Сън“ в Мемфис, щата Тенеси. Той платил 4 долара и записал на плоча две песни – „My Happiness“ и „That’s When Tour Hеartaches Begin“. Счита се, че юношата е искала да подари сингъла на своята майка. Но у дома те нямали грамофон и Пресли отишъл да чуе плочата у своя приятел Ед Лийк. Тя там си и останала, а майка му така и не си получила подаръка.

На търг я предложиха наследниците на Лийк.

На търга за 80-годишнината на Елвис Пресли беше продадено и копие от първия му хит „That’s All Right“ за 26 000 долара, съобщи ДПА. Перце за китара на Краля на рока бе продадено за 2500 долара, а златен пръстен с неговите инициали и диамантен ключ сол, който подарил на Сами Дейвис младши, бе продаден за 26 000 долара.

Почти четири десетилетия след смъртта си Елвис остава един от изпълнителите с най-големи продажби на всички времена. От албумите му са продадени 134,5 милиона. Преди него са само „Бийтълс“ със 178 милиона продадени албума.

(БТА)
9 яну 2015 , Александър Попов