00  kiluriteБандата на Сумиста стои зад поне 10 разстрела, ако ги вкарат в затвора до живот, чакат още разкрити екзекуции. След Наглите, които отвличаха, сега осъдиха и наемните убийци – две групи, разбити по времето на Цветанов в МВР, пише „24 часа“.

“Шефе, ще даваш ли заплати, че момчетата все питат и вече са много нервни? Надявам се да е скоро.”

Този диалог чуват антимафиоти на няколко пъти докато подслушват телефоните на опасна банда през лятото на 2010 г. Разговора провеждат тарторът на Килърите Петър Стоянов-Сумиста и помощникът му Васил Костов-Кеца.

Окончателно осъдените преди дни поръчкови килъри обаче не чакат първо число на месеца за превод на месечното възнаграждение. Те просто са леко изнервени, че се бави един от паричните траншове, договорени за убийството на шефа на “Рилски спортист” Юри Галев.

Точно след екзекуцията на общинския съветник от “Атака” в Самоков през юни 2010 г. антимафиоти влязоха за първи път в дирите на действалата повече от 4 години брутална банда за мокри поръчки.

Тарифата на Килърите за всяка екзекуция варирала между 70 и 100 хил. лева, а при по-сериозни усложнения скачала и двойно, сочат данни на антимафиоти, работили по случая.

“Бандата на Сумиста стои зад поне 10 убийства, ако ги вкарат в затвора доживот, ще се разкрият още екзекуции, ще проговорят още свидетели”, категорични са пред “24 часа” спецполицаи.

Преди дни Върховният касационен съд окончателно постанови, че Килърите са организирана престъпна група за убийства, рекет, побои, изнудване и палежи, действали са от началото на 2006 г., а техен бос е Петър Стоянов-Сумиста. Висшите магистрати върнаха на втора инстанция обвиненията за убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов заради процесуални грешки при разпити в съда, но са категорични, че няма извършени нарушения при събирането на доказателствата срещу престъпната банда от отдел „Контратерор“ на ГДБОП и прокуратурата.

Така след бандата на Наглите, които отвличаха, съдът осъжда и Килърите. Двете групи бяха разбити по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър и за последните повече от 15 години това са може би двата най-силни и ефективни удари на МВР, категоричин са експертите.

Магистратите решиха Петър Стоянов да прекара най-малко 15 г. зад решетките. Ортакът му Васил Костов ще е в затвора 10 г., а поръчителят Георги Вълев минимум 8 г. С по-малка присъда от 5 г. за сега се измъкна Янчо Попов-Туцо заради влошеното си здравословно състояние. При новото разглеждане на делото обаче присъдите могат да скочат и до доживотен затвор, както настояват от прокуратурата.

“24 часа” научи, че за да провалят делото в съдебна фаза, близки на Килърите притискали затворник да излъже, че са му поръчвали взривове, и платили на клошар да каже в съда, че е поел поръчка за екзекуция.

В единия от случаите близък роднина на поръчителя Вълев се обадил на измамник, излежаващ присъда в ловешкия затвор. Рецидивистът бил притискан да даде показания, че Сумиста му е поръчал да взриви бизнесмени в Пловдив. При последвал разговор с полицаи обаче осъденият бързо признал, че са го карали да лъже с обещанието, че ще му уредят отпуска и предсрочно излизане от затвора. При другия установен случай пък опитали да накарат клошар да каже, че му е поръчано убийство, като целта била така да се обезмислят истински свидетелски показания в съдебната фаза, разказаха разследващи.

Въпреки че 5 г. след убийството на Юрий Галев делото все още не е приключено от прокуратурата, именно от това покушение на 20 юни в 4,26 ч призори започва началото на края за Килърите. Същата нощ самоковският бос се черпи в кръчмата си “Орлови скали” на Боровец с хора от ФК “Славия”. Към 4 ч си тръгва пиян, сяда зад волана и отпрашва към дома си в с. Бели Искър. На завой до селото го застигат куршумите, с автомат “Калашников” в засада го дебне Георги Петков-Дачи. Стрелецът вече бе осъден на 20 г. решетки за два неуспешни атентата – срещу наркодилърите от Плевен и Варна Камен Балбузанов-Куката и Ивайло Паунов-Джованито. При атаката в полите на Рила обаче Дачи не допуска грешка.

След покушението полицията изисква разпечатки от мобилните оператори, за да се проследи трафика в района. Взети са данните и от клетки край ресторанта, тъй като е ясно, че там е имало съгледвач, който съобщил на килъра кога Галев си тръгва.

От справките се вижда, че в рамките на 5 минути от пет различни телефона се водят девет разговора – това е първата засечка на бандата за убийства. В 4,21 ч от симкарта, ползвана от оръжейника на Килърите Методи Иванов, има обаждане до Пешо Сумиста, който почива в гранд хотел “Варна”. Сумиста звъни на Васко Кеца.

Той пък се обажда на телефон, който се намира на местопрестъплението – на завой край с. Бели Искър. Този апарат се ползва от Дачи, който с една ръка стиска джиесема, а с другата крепи автомата, с който ще екзекутира Галев. Последният разговор е в 4,26 ч. после той открива огън.

Въпреки че професионалните убийци използват т.нар. прави телефони, тоест апарати и сим карти, които са купени само за престъплението и после ще бъдат хвърлени, Килърите правят грешка, от която МВР се възползва.

Оказва се, че там, където убийците на Сумиста са говорили с “правите” телефони, по същото време са използвали и официалните си карти и джиесеми. Щом разследващи засичат основните членове на бандата, записват разговори и събират улики – следват арести. Събират се данни, че Янчо Попов-Туцо е поръчал на Сумиста разстрела на Галев, който пък ангажирал Васко Кеца.

След стрелбата посоченият като физически извършител Дачи получил 10 000 евро. Останалите в групата трябвало да вземат 40 000 евро. Още в нощта на арестите за Галев човек от групата започва да разказва за схемата. Той иска защита за семейството си. Разговаря посред нощ с шефове в МВР, обещано му е, че държавата ще се погрижи за близките му. От провинцията водят съпругата и детето му, за да ги види. Накрая обаче мъжът отказва да свидетелства.

Дни по-късно, след като апелативният съд пуска на свобода членовете на бандата, а МВР разпространява снимки на убийци от Килърите, които са изчезнали, отново шансът е на страната на полицията. На фотографиите на килърите, публикувани във вестник, попада първият бъдещ анонимен свидетел. Той е турист, отдъхвал 20 дни на хижа “Вада” в Рила, където се криели издирваните физически убийци Владимир Филев и Георги Трифонов. Анонимният свидетел веднага си спомня, че през лятото на 2009 г. е виждал тези мъже, те живели първо в една от стаите, после се преместили в друга. Свидетелят виждал оръжие, а двамата мъже се упражнявали да стрелят по дървета в гората.

Чувал разговори между Филев и Трифонов, че се търсят фалшиви документи за тях. На хижа “Вада” с джип БМВ Х5 туристът видял да идва Янко Попов, разказва по-късно на секретно съдебно заседание. Свидетелят ясно си спомня и дата в края на юли, когато Филев и Трифонов се качват в джипа на Туцо и повече никой не ги вижда. По-късно се оказва, че издирваните мъже на свой ред са екзекутирани по нареждане на Сумиста.

Труповете на двамата бяха открити, увити в бодлива тел край софийското с. Железница. С тези разкрития антимафиоти доразплитат дейността на Петър Стоянов-Сумиста и хората му – Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Кеца, бизнесмена Георги Вълев, Георги Петков-Дачи, хижаря Райчо Стойнев и бившия полицай Петър Атмаджов.

Става ясно, че Килърите са поемали десетки поръчки за палежи и взривове на магазини, автомобили и други търговски обекти. С побои, физически наранявания и заплахи те притискали длъжници от лихварската дейност на Георги Вълев. А с рекет и покушения помагали за разчистване на бизнес отношения.

“Тоя трябва да изчезне! Тоя трябва да се види къде живее! Тоя ще даде фира!” Това били част от коментарите и задачите, които давал на участниците в бандата босът им Пешо Сумиста. За това разказва един от основните свидетели по делото Боян Джамалов, който работел за Сумиста, от началото на 2006 г. Проговарянето на Джамалов и арестът на наркодилъра Георги Петков-Космоса два месеца след убийството на Юри Галев е най-големият пробив на антимафиотите по разследването на Килърите.

Постепенно свидетелите от бандата започват да разказват как групата на Сумиста е организирала разстрелите на Юри Галев, на шуменския бизнесмен Румен Рачев, търновския адвокат Петър Лупов, енергийния бос Борислав Георгиев и шефа на “Софийска баница” Александър Занев. Събират се сериозни данни, че Дачи е участвал в покушението над банкера Емил Кюлев, но и до днес по това убийство няма повдигнати обвинения на членове на групата.

Друг свидетел, който бил ползван от Килърите, пък разкри по време на процеса, че е приел четири мокри поръчки от Янко Попов-Туцо за още 4 покушения.

Излежаващият присъда за изнасилване Борислав Йорданов-Боби Кърпата разказа, че Килърите му възлагали да убие бившия президент на “Локомотив”-(Пловдив) Николай Попов-Мартеницата, Юри Галев, Веско Полицая (Веселин Жеков, б. р. ) от Варна и Петър Гуцалски, шеф на “Бороспорт”.

Първата поръчка била за Мартеницата през 2005 г. Туцо снабдил Кърпата с “Макаров” със заглушител и му показал къде живее мишената. Попов нямал снимка, затова завел Боби в хотел “Хилтън” и му посочил набелязания. Кърпата обаче се забавил, като повече от месец се криел. През това време Мартеницата бил убит, като според Боби за смъртта му били платени 50 000 долара от пловдивски бизнесмен.

В края на 2009 г. Кърпата получил от Туцо и поръчка да убие Юри Галев. Но няколко дни след това Боби бил задържан. От ареста поискал среща със софийския прокурор Чавдар Ангелов и му разказал за готвеното покушение срещу Галев, но магистратът не му обърнал внимание. След 5 месеца поръчката била изпълнена от друг килър.

Над 120 свидетели и потърпевши от Килърите се изправиха в съдебната зала в Шумен и Варна, за да разкажат за зловещите престъпления на групата. За първи път почти никой от далите показания в досъдебната фаза не се отрече от думите си пред магистратите, отбелязват наблюдавалите на делото.

От разказите става ясно, че Петър Стоянов е приемал поръчките, но и е участвал в подготовката на екзекуциите, набирал е и “инвестиции за бизнеса”. Свидетели посочват, че при убийството на дясната ръка на Христо Ковачки Борислав Георгиев лично Стоянов е осигурил патроните и автомобила, с който се придвижвали екзекуторите Филев и Трифонов, категорични са от прокуратурата. За убийството на Георгиев обаче Килърите бяха оправдани.

Сумиста е осигурил още взривното устройство за автомобила на адвокат Лупов. Той е организирал купуването на “преки телефони” и е разпределял задачите.

Производството за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, заради които ВКС върна делото за ново разглеждане са напълно доказани, смятат прокурори и полицаи.

Според десетки свидетели и различни улики спор за няколко милиона, получени от бившите акционери в Тракиябанк, погълната през 2009 г. от ДЗИ, е основният мотив за двете екзекуции. И двете убийства са поръчани от Георги Вълев. Бизнесменът плаща за разстрела на адвокат Лупов, защото смята, че той го е предал. Причината е, че Лупов започнал да работи с конкурентната група вложители, които си търсели обезщетение от ДЗИ. Бизнесменът Румен Рачев пък е елиминиран, за да не бъдат платени около 1 млн. лева хонорари, които Вълев трябвало да изплати по договор.

Лупов и Рачев са застреляни от вече екзекутирания наемник на групата Филев, който е разпознат от много свидетели близо до двете местопрестъпления. Именно за тези две екзекуции прокуратурата има и железни доказателства как е платено от Вълев на Сумиста.

При повторното разглеждане на двете убийства от варненския апелативен съд предстои магистратите да изслушат свидетелите именно за тези две престъпления. Ако доказателствата бъдат приети отново от съдиите, поне трима от Килърите се очаква да получат доживотни присъди.

Източник: 24 часа
18.06.2015, dariknews.bg