000-osnovno-obrazЩе имаме приет нов Закон за народната просвета вероятно през следващата година, а в сила ще влезе през 2016 г.
Тази прогноза направи заместник-образователният министър Атанаска Тенева минути преди старта на днешната конференция за сертифициране на самостоятелно придобити умения.
Зам.-просветният министър обяви, че върху закона се работи, а категорични промени в системата ще се правят постепенно и с обществено съгласие. Има варианти на законопроекти, но дискусията продължава да бъде много сериозна.
Най-дискусионната тема е за структурата на училищното образование, това е основният проблем, разясни Тенева.
По думите й за момента обсъждането на разделянето на гимназиалния етап върви към тезата, че по-скоро ще има един гимназиален етап, а 11 и 12 клас вероятно няма да се отделят като втори.
В тази връзка стана ясно, че върви и дискусия по предложението на синдикатите за основно образование до девети клас. Това означава радикална промяна. На по-късен етап МОН ще заяви своята позиция, обяви Тенева.
Тя определи предложението като „по принцип възможно, но сложно“. МОН ще тръгне към такава реформа, само ако има подкрепата на професионалната общност, категорична бе заместник-министърът.
Тенева поясни още, че има аргументи за и против тази промяна. В положителна посока везните се накланят заради конституционното задължение за образование до 16-годишна възраст, а тезата против се основава предимно на традициите на българското образование.
Зам.-просветният министър не пропусна и актуалната напоследък тема за съдбата на абитуриентските балове на 24-ти и 25 май, когато училищата ще бъдат недостъпни заради провеждането на евроизборите.
Абитуриентите няма да бъдат ощетени. Има и други забележителности във всяко едно населено място, от които родният абитуриент може да тръгне към своя бал, категорична бе Тенева. Припомняме, вчера стана ясно, че в 13 часа на 24 май училищните дворове ще бъдат затворени заради работата на секционните комисии.

08.04.2014, Диана Зайкова