gipsy-madonaЛингвистични изследвания доказаха, че е имало няколко големи миграции на роми от Индия, като първата вероятно е била около 390 година преди новата ера. Налице са например документални свидетелства за присъствието им в Константинопол ком 1068 година. По Всичко изглежда, че това е времето, когато европейските роми (за разлика от испанските) започват да навлизат в Европа. Някои от различните ромски племена остават като катунари на Балканския полуостров и в Източна Европа, а други се насочват към центъра на континента.
В патриархална Европа мъжете изглежда по- бързо са се нагаждали към тамошното население, за разлика от жените, които са пребивавали само в катуните. Така те съхраняват традиционния си костюм чак дo XII век, поне ако съдим по изкуството на класическите художници от онова време. При запознаването с творчеството им, всеки по- наблюдателен човек може да открие в колко много платна от края на XV и от XVI век са нарисувани циганки. И то не само в тези, в чиито заглавия фигурира думата циганка.
Такава е например картината „Haywain“ на Йероним Бош (виж сн.). Други такива са „Циганка и войник“, известна още като „Tempus“ на Джорджоне, „La Zingarella“ и „Циганска мадона“ на Тициан (виж сн.), както и „Гадателка“ на Караваджо (виж сн.) и едноименната картина на Жорж дьо Ла Тур от 1632 (виж сн.). Този майстор на фамилната живопис има и офорт на едно циганско семейство. Има и гоблен „Посещението на циганите“.

„Циганска мадона“, Тициан
gadatelkataТрадиционното облекло на циганката е нещо като рокля-мантия, набрана или завързана около шията. Тя има деколте, което се разтваря за кърмене на малките. И се носи върху бельо, което е абсолютно със същата кройка като мантията. А върху едното рамо има драперия. Този нагънат плат понякога се използва за носене на дете или на други предмети. Тюрбан от плат завършва костюма.
През целия XVI век този женски костюм почти не се променя. Първата промяна, която художниците регистрират, е, че мантията започва да прилича повече на женска риза. Това се вижда в двете едноименни картини – „Гадателка“ – на Караваджо и на Жорж дъо Ла Тур. Като в тази на Караваджо момичето все още е с тюрбан и с циганска драперия върху рамото, но мантията вече повече прилича на риза с висока яка от бродерия около врата. В платното на Ла Тур пък по-възрастната жена е облечена в класически цигански костюм, докато при по-младите жени само драперията върху рамото подсказва, че те са циганки…

Такет ДИНАХ

 

 

„Гадателка“, Жорж дьо Ла Тур

 

haywain-1500-2

 

 

 

 

„Haywain“, Йероним Бош