000-kara1Повечето от гнездата в Белозем – европейското село на белия щъркел в България, вече са пълни, съобщи в ефира на Дарик кметът на селото Иван Тачев.
Около седмица отнема на завърналите се мъжки птици да почистят и ремонтират гнездата си – дейност, с която привличат и партньорките си.
Средно по три и половина малки щъркелчета на гнездо са се излюпили през миналата година, която е била и рекордна за родените в селото бебета.
„54 бебета, което е своеобразен рекорд, защото от 2002 г. не са се раждали толкова деца в селото“, коментира кметът Иван Тачев.
По думите му щъркелите са дошли и гнездата вече са почти пълни.
„Надявам се всички гнезда отново да се напълнят и, дай боже, да има и нови. Миналата година бяха 35 двойки. Изчисленията показват, че имаше излюпени млади щъркели по 3.5 на двойка, което е своеобразен рекорд. Миналата година наистина ударихме десетката – популацията беше много добре развита“, обясни кметът.
Той добави, че птиците всяка година много добре почистват гнездата си и носят меки частици за мястото, където ще стоят яйцата:
„Отнема около седмица – по този начин мъжкият привлича дамата, която избира партньора по това как е направено гнездото. Твърдеше се, че птицата е моногамна, което не е вярно – Сменят партньора и то често. Сръчният мъж винаги е по-предпочитан, по-комерсиално мислят птиците, за разлика от нас“.
Тачев обясни, че селото се радва и на все повече бебета.
„От 2002 г. не са се раждали толкова много бебета. Работата я свършиха не щъркелите а младите хора, които имат спокойствие и работа. Това задържа младите хора и имаме 54 живи и здрави бебета. Някои ще кажат, че са роми – да, има наистина, но те са неделима част от нас. 17 са ромските бебета, останалите са българчета“, каза още кметът.
„Имаме едно много хубаво основно училище, имаме средно училище, детска градина и в тези три сгради се помещават около 700-800 деца, което за нас е много добре за едно село“, допълни той.
24 март 2014. Йовка Йовчева