000=imagesЙовчев: Пари, които е трябвало да са в трезора на банката, не са там
Има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на КТБ, което се разследва, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента. Той добави, че е образувано досъдебно производство и се разследват всички данни около банката, без да даде повече подробности.
Пари, които е трябвало да са в трезора на КТБ, не са там, каза още той.

„Информация за всичко, което се събира в хода на разследването за криминални престъпления, може да се получи само от наблюдаващия прокурор“, коментира Йовчев и така отклони въпроса срещу кого е досъдебното производство.

Вътрешният министър добави, че не знае от кога тече разследването, както и че няма информация да се издирва Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ.

„От кого е извършено криминалното престъпление, ще кажат разследващите, но явно липсват пари, всички данни ще бъдат разследвани“, увери още той в отговор на въпрос дали ще бъдат проверявани и хора, които не са върнали кредитите си към банката.

Според него в момента няма данни, че в резултат на процесите в КТБ ще се появи заплаха за националната сигурност.
Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес от БНБ обявиха, че банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана.
По думите на управителя на БНБ Иван Искров чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, коментираха след брифинга присъствали на него.
11 юли 2014, Камелия Цветанова