000-jurnalistiЖурналистите Иван Бедров, Миролюба Бенатова и Росен Босев организират протест под надслов „Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!” в знак на солидарност с колегата Генка Шикерова от БТВ, чиято кола вчера бе обект на умишлен палеж за втори път.
„Да изразим солидарност с журналиста Генка Шикерова, срещу която бе извършено второ посегателство. МВР все още не е разкрило извършителя на предишния палеж на автомобила й. МВР не е разкрило нито един случай от дългата поредица посегателства срещу журналисти в България. Всички заедно – журналисти от различни медии и граждани, да покажем, че няма да търпим натискът над свободата на словото да продължава по толкова брутален начин и това да не предизвиква никаква реакция от страна на държавните институции”, пишат журналистите във фейсбук събитието, създадено по повода.
Протестът ще се проведе утре, 4 април, от 9,30 ч. пред сградата на МВР на ул. „6-и септември”.
Припомняме, че във вторник срещу сряда през нощта колата на водещата на сутрешния блок на БТВ Генка Шикерова бе запалена. От полицията заявиха, че става въпрос за умишлен палеж и че вероятно той е свързан с работата на Шикерова като журналист.
В последните години у нас бяха извършени няколко нападения над журналисти. Нито едно от тях не е разкрито.
Около година след като бях нападнат (декември 2007 година), видях прокурорската преписка и в нея се казваше, че това е било опит за убийство. Това заяви разследващият журналистът Асен Йорданов пред Нова телевизия тази сутрин. Ако не бях се занимавал с бойни изкуства и не бях реагирал навреме, може би щях да съм мъртъв. Нападнаха ме на 50 метра от дома ми – единият нападател опита да ме наръга с боен нож, а другите ме удряха с тръби. Имах контузии по главата, ожулвания по ръцете. Разкрития няма.
По-късно имаше втори опит да бъда нападнат, но разбрах още докато беше на ниво „поръчка” и по мои данни ставаше дума за висш магистрат, който още си е на работа, каза Йорданов.
Actualno.com се присъединява към позицията на колегите, че бездействието на МВР и неразкриването на нападения над журналисти са абсолютно недопустими. Призоваваме органите на реда да се отнасят сериозно към всеки случай на пряко или косвено посегателство над свободата на словото.
03.04.2014