00-kolinda-kitarovichКолинда Грабар-Китарович стана президент на страната след оспорвана битка

Кандидатката на консервативната опозиция Колинда Грабар-Китарович бе избрана за първата жена президент в историята на Хърватия, съобщиха световните агенции.
На произведения в неделя балотаж на президентските избори в бившата югославска република, 56-годишната Грабар-Китарович получи 50,40 % от гласовете при преброени близо 100 процента от подадените бюлетини.
За нейния съперник – настоящия президент социалдемократ Иво Йосипович, са дали своя вот 49,60 процента от гласувалите.
46-годишната бивша министърка на външните работи бе приветствана от своите привърженици, хванала за ръка своя съпруг. „Обещавам ви, че Хърватия ще бъде една просперираща и богата страна, една от най-развитите държави в Европейския съюз и света“, заяви с усмивка Грабар-Китарович. В същото време тя предупреди, че няма място за триум и призова към работа.
„Когато започнах тази битка, мнозина ми казваха: „Защо ти е? Ще загубиш“, но аз никога не се предадох. И по същия начин ще продължавам да работя за благото на Хърватия“, заяви 46-годишната Грабар-Китарович в обръщение към съгражданите си от своя избирателен щаб.
На първия тур на изборите, произведен на 28 декември, Йосипович, юрист по образование и композитор на класическа музика, се класира на първо място с 38,46 процента от гласовете, изпреварвайки на косъм Грабар-Китарович /с 37,22 процента/.
Световните агенции отдават победата на опозиционната кандидатка Грабар-Китарович на тежките икономически проблеми на Хърватия. Втората по големина бивша югославска република, която е най-новият член на Европейския съюз, е в почти постоянна рецесия от 2008 г. и прогнозите не вещаят излизане от нея.
В Хърватия президентът има ограничени правомощия, като няма право да налага вето на закони. Той обаче е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и ръководи външната политика заедно с правителството. По конституция държавният глава има право на два 5-годишни мандата.
Грабар-Китарович ще положи клетва като президент на Хърватия на 19 февруари.
Колинда Грабар-Китарович има завидна професионална кариера. Тя е била министър на външните работи, водила е преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС, била е посланик в Съединените щати и помощник-генерален секретар на НАТО.
Родена е в град Риека, завършва Философския факултет на Загребския университет, а след това – Дипломатическа академия във Виена. Полиглот е – владее английски, испански и португалски език. Женена, с две деца.
Действащият президент на Хърватия Иво Йосипович призна поражението си и поздрави кандидата на опозицията за победата й на втория тур от президентските избори в страната. Тя победи в демократично съревнование, каза Йосипович. „Разликата между нас не е голяма“, допълни той, в коментар относно данните за изборните резултати, които показаха, че Китарович побеждава само със 18 845 гласа разлика.

12.01.2015 Vsekiden.com