000-gazzМосква иска гаранции, че Киев може да си плаща за синьото гориво

Преговорите между Русия и Украйна с посредничеството на Европейския съюз за газовите доставки завършиха без окончателно споразумение.
След цял ден преговори европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че трите страни са съгласували цената на авансовите плащания на Украйна за руския „Газпром“ – 385 долара за 1000 куб.м. Тази цена ще е в сила до края на март 2015 г. Според Йотингер до споразумение може да се стигне следващата сряда, когато преговорите ще продължат, съобщиха световните медии.
Руската е гарантирала, че тази цена не може да бъде изменяна и през този период Украйна ще заплаща само за използваните количества газ, а не за заявените, както беше досега. Руският министър на енергетиката Александър Новак обаче каза, че Москва все още търси гаранции за това откъде Киев ще намери пари да плати на Москва за синьото гориво. По-рано през деня Украйна поиска от ЕС допълнителни кредити в размер на 2 млрд. евро.
Киев планира да купи до края на годината 4 милиарда кубични метра газ. В следващите 5 дни Европейската комисия ще определи дали страната може да изплати такъв обем гориво на договорената цена.

22.10.2014   Vsekiden.com