000-junckerЕнергийната сигурност на ЕС, въпросите около разпространението на вируса ебола и назначаването на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер са основните теми от започващото в Брюксел двудневно заседание на Европейския съвет. На срещата на европейските държавни и правителствени ръководители България ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев.
Предвижда се Европейският съвет да утвърди окончателното назначение на ЕК, след като вчера Европейският парламент прие състава на комисията. Екипът на Юнкер ще встъпи в длъжност от 1 ноември.
На заседанието се предвижда обсъждането на въпроси от сферата на енергетиката за периодите до 2020 и до 2030 година. Очаква се участниците да обменят мнения по предложенията за промени в системата за търговия с квоти за парникови газове, за укрепване на използването на енергията от възобновяеми източници на разумни цени, както и за подобряване на енергийната ефективност. Една от основните цели е постигането на сигурност на енергийните доставки за домакинствата и предприятията в ЕС на достъпни и конкурентни цени.
Очаква се държавните и правителствените ръководители да препотвърдят като приоритет завършването на единния европейски пазар на енергия до края на настоящата година, както и на свързаността между енергопреносните системи на континента. Предвижда се да бъдат утвърдени по-нататъшни стъпки за осигуряването на енергийната независимост на ЕС в областта на газта (с развитието на коридора север-юг) и на тока. Една от целите е осигуряването на ЕС на роля на преговарящ при сключването на енергийни договори с обособяването на система за обмен на данни при подписването на междуправителствени споразумения.
Европейският съвет ще приеме решения, насочени против разпространението на вируса ебола. Сред подготвените решения е поемането на обещание към медиците доброволци да получават съответните грижи, включително евакуация от местата на разпространение на заразата, ако прихванат вируса. Отбелязва се, че досега ЕС е осигурил близо половин милиард евро за борба с вируса.
Източник: БТА

23 октомври 2014

снимка: greecetoday.ru