000-bakihuseinСпоред Баки Хюсеинов, много роми се самоопределят като турци, защото майчиният им език не се изучава в училище

Думата „циганин“ не е обидна, но не е препоръчителна, защото често има оскърбителен смисъл. Това заяви зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов пред Дарик. Той обясни, че в България, в медийното пространство е наложен стереотипът, че циганите са мързеливи и крадливи, следователно думата „циганин“ има оскърбителен смисъл.
„Използването на думата ром е наложително, за да се променят нагласите на обществото към тази етническа група“, каза още Хюсеинов. Според него, всяка година по няколко хиляди роми завършват българските университети, но крият произхода си, защото се притесняват да не попаднат под ударите на дискриминацията.
Зам.-председателя на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов смята, че много роми се самоопределят като турци, защото майчиният им език не се изучава в училище. „Самоопределяйки се по този начин, те се чувстват по-близки до заобикалящата ги среда в смесените махали“, допълни той.
АДД, 8 април 2014