dankoЗа трети път, Сливен посреща творци, учени от цялата страна, за да ги сроди с Дните на ромската култура.
Първият ден от Светлиците на ранната есен на тази година, е посветен на творчеството на гениалния ромски композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (ДАНКО).
Празникът ще  бъде открит с концерт, в който ще вземат участие хор „Романи чълхъя”(„Ромски звезди”), Теодосий Спасов, популярните ромски попфолк-звезди Бони и Щилиян, орк. „Карандила”, танцьорите на хореографа Ат. Атанасов.
В столицата на ромите – Сливен, където е дошъл на бял свят, го знаят  като Диригента, а близките и приятелите му викат Данко.
Йордан Куртев  Русчев /Данко/ е роден на 5 април 1921 година. Започва да свири на тринайсет, когато„най –после„родителите му и по-големият  му  брат  Русчо /Рунко/, успяват  да  заделят  пари  за  китара, а  той  е  ученик  и  чирак  ту  в  обущарница, ту в  леярна, ту в железарска  работилница.
На 15 опознава и мандолината, и акордеона, настройва китарата си с Големите:бай Дечо, бай Игнат, Черно /Пунито/ и свири в най-реномирания сливенски ресторант „Зора“.
През1945г. ще се роди първата му дъщеря, а две години по-късно той ще започне да учи виоленчето, за да се запише в новосъздаденото средно музикално училище в родния град.

–    Започнахме с брат ми –спомня си Йордан Русчев. Не приемаха нито с китара, нито с акордеон и ние трабваше бързо да се подготвим с други инсрументи.

По- късно ще го приемат и в Консерваторията в София, ще го класират на първо място и…ще учи само няколко месеца.
Йордан Русчев е и между учредителите на Централния цигански театър  „Рома“, в София, но голямото, най-значителното му дело, е свързано със сливенския ансамбъл „Никола Кочев“. От 1951 година, до 2001 той е неотменният му художествен ръководител. Седемдесет-осемдесет, до 120 души достига смесеният, четиригласов хор, който той ръководи. През 1952 г. Николакочевци са Национален първенец, а в следващите години –лауреати на прегледите на хоровото дело в страната. В ансамбъла Йордан Русчев поставя и първите си ромски песни. ’’Станджедис’’/Тъкачи/, „Дуй чирикли пена пъй“ /Две врабчета пият вода/, „Роману ози’’/Ромско сърце/, го нареждат завинаги между композиторите, чиито песни се запяват от всички – и роми, и българи, и турци, и евреи.
„Ако музиката е едно от чудесата на човешкия дух, то личността на Йордан Русчев е самото нейно превъплъщение” – ще напише за композитора и диригента, в сп.”О рома”, поетът Йордан Янков.

На ДАНКО е посветен концерта на 2 октомври.