uss-barry-ddg52Американската фрегата USS Ramage (DDG-61) и командният кораб USS Mt. Whitney са навлезли в Черно море, обяви военен източник за руската агенция Интерфакс.
„Фрегатата USS Ramage и командният кораб USS Mt. Whitney от 6-ти Американски флот пристигнаха в Черно море. Те преминаха през Дарданелите и Босфора с турски ескорт. Повече от 600 американски пехотинци има на корабите“, добави източникът.
Американските бойни кораби са се насочили към украинското черноморско крайбрежие.
Посещението на американски кораби в руски териториални води все още не е на дневен ред, обяви източникът.
По-късно представител на руското военно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС, обяви, че не са навлезли американски кораби в Черно море.
USS Mt. Whitney е с дължина 189 метра, развива скорост до 23 възела и 18 400 тона водоизместимост. На кораба има хеликоптер и артилерия.
The USS Ramage е на въоръжение от 22 юли 1995 година. Развива скорост до 32 възела, с 8 775 тона водоизместимост. Има тактически оръжия, крилати ракети „Томахоук“, противоракетна система, артилерия, мини, торпеда и хеликоптер. Екипажът е от 337 души, включително 23 офицери.
Пентагонът обяви по-рано, че навлизането на корабите в района е част от стандартен военен план за осигуряване на безопасното провеждане на Олимпийските игри в Сочи.

03.02.2014, news.bg