00-P1100621Блага вест от учениците на ОУ „Петър Берон” 
От Коледното тържество на учениците от ОУ „Петър Берон” в с. Жельо войвода тръгна благата вест, че  средствата, събрани от организирания празничен базар – 170 лв, децата предоставят на свое болно другарче. Зарадваха се всички, бурно аплодираха решението –  макар и с малко, за кратко, със своята милозливост те можеха да облекчат болката на своя съученик, на неговото семейство.
Празничната украса, ярките цветове на народните носии, коледните песни, хороводните танци, будеха коледното настроение на децата, събрани край елхата. По близо до своята „елица-сестрица”, до нейните светлини, бяха първокласниците и второкласниците, те изиграха и първия танц около нея. Библейската история за рождество Христово разказаха ученици от ІІІ и ІV клас. „Ех елице сестрице, накъде си тръгнала?” питаха поседналите край коледната трапеза…„Да сте живи, да сте здрави…!”- благославяха сурвакарите. „С доброто и добрата дума, във всичко ще успеетете!” – предричаха те.
И…дойдоха коледарите, батковците от горните класове на прогимназията. След първата им песен, първата им работа бе да кажат на по-малките, че ще могат да коледуват едва когато пораснат колкото гегата на батьо си. После запяха за Дойна мома и дадоха повод на по-големите момичета да се присъединят към тях, заедно да запеят „Тиха нощ, свята нощ…”
Да запазим магията на Коледната нощ – това бе гвоздея на пожеланието на Румяна Кираджиева, директор на ОУ „Петър Берон” към участниците в тържеството. Тя отбеляза и заслугата на Ромска академия за култура и образование за празничната украса, за коледните лакомства, за общата все по-успешна, съвместна работа на училището и организацията. Първия коледен подарък поднесе Антония Захариева от Ромска академия.

image001 Дейностите по проект „Уроци на успеха“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.

23 декември 2014 АДД

00-P1100572
 
00-P1100576
 
00-P1100615
 
00-P1100616
 
00-P1100618
 
00-P1100620