000-hristov-kmet-varnaКметът на район „Младост“ във Варна Христо Христов и още четирима души са били арестувани при спецоперация на ДАНС вчера, съобщи БНР.

Агентите са влезли в сградата на районното кметство около 8 часа сутринта и започнали обиск.
Христо Христов е задържан за срок от 72 часа, съобщи неговият адвокат Бранимир Балачев. Обвинението е за участие в организирана престъпна група. По думите на Балачев, арестът на Христов няма нищо общо с дейността му като кмет.

„Твърди се, че Христов е бил член на някаква организирана група, ръководена от една жена, която правила измами с недвижими имоти, поне така подозирам под стандартното обвинение, което ни бе предоставено без всякакви доказателства. Никакви доказателства освен голото постановление не ни е предоставено”, обясни Балачев, цитиран от „Фокус“.

Адвокат Балачев посочи,че останалите задържани са свързани именно с фирмата за недвижими имоти, чийто собственик е Веселина Спасова, която също е в ареста.

Според Балачев става дума за съвместна работа на Христов, който е бивш адвокат, с представителите на фирмата. Самият Христов казал на адвоката си, че е получавал заплахи и предупреждение, че ще бъде отстранен от поста си, но не уточни източника на заплахите.

Все още задържаните не са приведени в София, където ще се води следствието, тъй като случаят се разследва от Специализираната прокуратура.

До момента от ДАНС не са представили официална информация за ареста.

„Цял ден претърсваха кметството и дома му. Намериха лични вещи, документи за собственост. Не знам какво са очаквали да открият, но явно са останали разочаровани“, обясни Балачев.

Христо Христов е районен кмет от 2011 г. Политическата му кариера започва като активист на СДС. След разпада на партията, той за кратко е близък до ДСБ, но за районен кмет е назначен като кадър на ГЕРБ. Христов е близък и до структурите на ВМРО.

На 1 август 2014 г. прокуратурата привлече като обвиняем кмета на община Видин Герго Гергов по общо три обвинения. Наложена му е „парична гаранция“ от 30 000 лв Той бе задържан на 31 юли 2014 г. при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

На 10 юли пък агенти на ДАНС арестуваха кметицата на район „Централен“ в Пловдив Райна Петрова. Тя бе обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние и отстранена от поста си.

14 август 2014, Надежда Христова