000-guylТурският президент Абдула Гюл нареди административно разследване на „възможностите за борба с корупцията“ в страната и на телефонните подслушвания на фона на политико-финансовия скандал, в който е замесен премиерът Реджеп Тайип Ердоган.
Държавната одитна комисия, която се отчита пряко и единствено на държавния глава, ще бъде натоварена с разследването, уточни президентството в комюнике, публикувано на сайта му.
Гюл поиска от комисията да разследва главно строителния сектор и пътното строителство, които бяха замесени в корупционния скандал от средата на декември.
Президентът желае също така одитът да бъде насочен и към процедурите за телефонно подслушване, за да се прецени дали са съобразени с правото. В началото на миналата седмица в интернет се появиха телефонни записи, които замесват пряко Ердоган и сина му Билал в корупционните афери.
В телефонните записи, чиято автентичност не е окончателно установена, премиерът иска от сина си да скрие големи суми пари и говори за недостатъчна комисионна, платена от индустриална компания. Телефонните разговори предизвикаха гнева на опозицията, която поиска оставката на премиера. В големите градове на страната бяха организирани протести срещу корупцията на ислямоконсервативното правителство в Турция, което е на власт от 2002 г.

4 март 2014