00   romi-franceСили на полицията и жандармерията пристигнаха спешно вчера в град Муаран, департамента Изер в Източна Франция, за да въведат ред там след устроения от роми погром, предаде ТАСС. Местната префектура съобщи, че ситуацията е взета под контрол.

Както съобщи кметът на града Жерар Симоне, ромите поискали двама техни представители, задържани от полицията, да бъдат освободени, за да участват в погребение на сестрата на единия, загинала при катастрофа с автомобил. След като властите отказали, те устроили истински погром в града.

„Не по-малко от стотина души, въоръжени с арматурни железа, завзеха гарата, разрушиха един ресторант и нанесоха щети на обекти от градската собственост. Те подпалиха автомобили върху железопътните релси“, каза кметът. Той призна, че хулиганите са щурмували и сградата на кметството и се наложило всички служители да бъдат евакуирани оттам.

Училищата в града спешно заключили вратите си и не пускали учениците навън, за да не пострадат при настъпилите безредици. Движението по жп линията и по минаващата край града автомагистрала било спряно.

Ромите подпалили дървени сандъци на магистралата. Те ограбили и терминала за плащане на пътна такса. „Смятам тези действия на циганите в града за абсолютно недопустими“, подчерта кметът.

Наред със събитията в Муаран започнал и бунт в затвора Етон в друг източен департамент – Савоа. Именно там излежава присъда един от хората, чието освобождаване поискали агресорите. В бунта участват около 20 души.

Затворниците подпалили пожар в затвора и барикадирали редица врати. Пътят на служителите на затвора към изхода се оказал блокиран и те се затворили в няколко помещения. Сега на място там е пристигнала спецчаст с опит в потушаването на затворнически бунтове.

Премиерът на Франция Манюел Валс решително осъди „абсолютно недопустимото насилие“ в страната. „На такива събития може да бъде даден само един отговор – твърдост и решителност при възстановяването на реда“, каза той.

Източник: БТА
21.10.2015, dariknews.bg