000-evroГерманската банка KfW ще финансира със 100 милиона евро новия гръцки инвестиционен фонд, от който ще се предоставят капитали чрез гръцки банки на малки и средни предприятия и за инфраструктурни проекти. Реализацията им ще става и с помощта на програми по линия на Европейската инвестиционна банка, съобщи вестник „Етнос“, цитиран от БТА.
Споразумението за това финансиране е подписано от гръцкото министерство на развитието и германската банка. Следващата седмица се очаква да бъде подписан и меморандум за сътрудничество относно участието на Европейската инвестиционна банка в гръцкия инвестиционен фонд.
Подобно споразумение за участие във фонда бе подписано наскоро и с фондация „Онасис“. Нейното капиталово участие е до 30 милиона евро.
Гръцката икономика се стабилизира след четири тежки години и виждаме първите признаци на растеж, казал финансовият министър Янис Стурнарас, присъствал на церемонията по подписването на споразумението с германската банка.
Министърът на развитието Костис Хадзидакис обявил, че новият инвестиционен фонд, който юридически ще бъде учреден в следващите 20 дни, ще бъде с 200 млн. евро. Освен германската банка, със сто милиона в него ще участва и гръцката държава.
Създаването на фонда е послание към международните инвеститори и свидетелство за надеждност, че Гърция излиза от кризата, така че инвеститорите да участват във фонда.

Дневник 24 април 2014