000-gerb-bbcПравителство между ГЕРБ, РФ и ПФ е напълно възможно, смята той

ГЕРБ прекъсна преговорите с Реформаторския блок, защото иска да работи с ББЦ и ДПС, смята лидерът на ДСБ, част от обединението, Радан Кънев.

Въпреки това той, както и Петър Москов, който вчера участва в консултациите, обяви, че се надява все пак преговорите на ГЕРБ с РФ да продължат.
Заявка за това даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, макар че след продължалите седем часа консултации вчера Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова обявиха, че Реформаторският блок не е надежден партньор и на този етап няма да продължат преговорите с тях.

„Желанието на ГЕРБ да работят с „България без цензура“ е истинската причина за прекъсването на преговорите между формацията на Бойко Борисов и Реформаторския блок“, коментира обаче тази сутрин Радан Кънев.

По думите му обединението има ясна платформа, която не допуска ББЦ във властта и откъсва депутата от ДПС Делян Пеевски от лостовете на властта.

„Моето впечатление, че това е основен проблем на ГЕРБ. Желанието да работят с Пеевски и с Бареков е това, което ги е накарало да прекъснат преговорите“, настоя той.

Относно ББЦ Радан Кънев коментира, че това е политическа формация, която е продукт на това, което РБ иска да демонтира от българското общество.

„Да не говорим, че сега в настоящото Народно събрание една значителна част от него е пряко свързана със схемите на Христо Ковачки и с един модел на правене на избори, който всички ние и цяла Европа отхвърляме категорично като много опасен и порочен“, продължи с обвиненията той.

Кънев е убеден, че причините ББЦ да не бъде част от мнозинството са напълно очевидни за всички и особено за десните избиратели.

Според Петър Москов Реформаторският блок има платформа, с която се изолира ДПС от властта.

„Ние считаме, че този парламент трябва да работи по начин точно обратен на предишния“, настоя той по Нова телевизия.

И Радан Кънев, и Петър Москов увериха, че за тях е напълно възможно да има правителство с участието на ГЕРБ, РБ и ПФ.

„Ние казваме, че всички партии, които са били опозиция на кабинета „Орешарски“, могат днес да работят заедно и допускаме Патриотичния фронт като партньор, защото те са били опозиция на Орешарски“, обяви Кънев.

Освен това той увери, че Реформаторският блок е най-стабилната формация в парламента, след като от ГЕРБ изразиха притеснения, че обединението не е надежден партньор, защото не е ясно колко депутати стоят зад него.

„Ние ще направим нужния документ до ГЕРБ, ще разкажем цялата последователност и начин на взимане на решение в блока и ще отстраним тези основателни съмнения на ГЕРБ, като подхождаме конструктивно по този въпрос”, обеща пък Петър Москов.

Той допълни, че според него няма реален проблем пред постигането на общ политически модел, както и че РБ ще направи нужното, за да сведе притесненията на ГЕРБ до нула за това, че блокът не е надежден политически партньор.

Заключението на Радан Кънев е, че Реформаторският блок е направил достатъчно компромиси и е крайно време за компромиси и от страна на ГЕРБ.

„Явно е, че е ГЕРБ е най-голямата политическа сила и че основно върху неговата програма може да бъде градено бъдещо мнозинство. Около управленските приоритети ние имаме практически 100% покриване с два или три наистина дълбоко специфични детайла”, обяви и Петър Москов.

16 окт 2014, Камелия Цветанова