00 konstantin-kirchevНауката е изкуство, твърди Константин Карчев, медалист по астрономия

Българският олимпийски отбор по природни науки непрекъснато ни радва. Съвсем наскоро български ученици завоюваха 6 медала на престижно състезание в Русия по математическа лингвистика.

Dnes.bg реши да ви срещне с някои от българските олимпийци, които ни накараха, а и ще продължат да ни карат да се чувстваме горди.

Ако напишете в Google името „Константин Карчев“, като резултати ще ви излязат високи класирания, медали и награди на международни състезания и олимпиади. Но Константин не е спортист. Той е един от най-добрите млади физици у нас.

Константин Карчев е 12 клас в Американския колеж в София. Физиката и астрономията определя като своите науки. Иначе обича да чете художествена литература, но не му остава време.

„Мисля, че любимата ми книга е „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Защо го казвам ли? Обичам научния разговор, който носи леко, отпуснато настроение“, допълва той.

Твърди, че е невъзможно човек да се занимава с физика без да разбира от математика. По думите на Косьо най-богатите информационни ресурси, които могат да се намерят онлайн, са на английски. „Английският език е важен, защото случайно неговите носители са развили съвременната информационна система. Тези хора са успели да опашат света с кабели, така че нормално е онлайн книгите да са достъпни предимно на английски“, обяснява ни той.

Въпреки това в момента той чете учебник на руски, не знае руски, но като види формулите, се сеща за какво става въпрос. Твърди, че в езиците има много симетрия и математически системи. Въпреки това смята, че светският език не е определящ в общуването между двама учени.

Константин Карчев коментира и българското образование. По думите му проблемът е, че никой не се стреми това, което учим, да ти показва красотата на науката. „За мен тя е най-важната“, простичко обяснява той.

„Ето, повечето хора не обичат математиката, защото не могат да решават задачи, скучно им е; а това е така, защото обучението по математика е демонстративно – да решиш едни задачи на изпита. Не е свързано с осъзнаването на самата дисцпилина, с нейната същност. Науката е нещо изключително красиво и доколкото красивото е изкуство, тя също може да бъде изкуство“, допълва Косьо.

Въпреки че физиката е негово хоби, на което отделя основната част от времето си, Константин е категоричен, че социалният му живот по никакъв начин не страда заради ученето. „Опитвам се да съчетавам това, което харесвам – науката, тези отвлечени, често неземни, неприложими на земята неща – с обикновеното всекидневие. Защото науката се проявява във всичко наоколо“, обяснява той.

Няма как да не се попита човек, изкушен от астрономията и астрофизиката, какво е мнението му за астрологията. „Не вярвам в астрологията. Освен ако не я разглеждаме като ранна форма на наука, ако не говорим за астрологията в древния свят, когато хората са наричали астрология способността си да разбират в кой ден в кое съзвездие е слънцето. Което си е страшна сила“, обяснява Константин.

В свободното си време Константин Карчев обича да снима архитектура. Обича и да снима София, но отгоре – от Копитото.

Константин Карчев е част от Сдружението на ръководителите на българските олимпийски отбори по природни науки. Сдружението, създадено през 2010 г., има една проста, но изключително важна мисия: да помага за развитието на отборите и да работи за отличното им представяне. Именно благодарение на хората от Сдружението Константин и другите олимпийци имат възможността да ходят на състезания по цял свят, на които да прославят България.

25 мар 2015 , Мария Нестерова
Снимка: Константин Карчев, личен архив