000-veloПрез 2015 г. столичани и гостите на града ще могат да наемат общински велосипеди под наем, за да си свършат набързо някаква работа или да разглеждат свободно забележителностите на града, пише „Преса”.
Това предвижда проект на столичното кметство за изграждане на мрежа от велостоянки за 280 колела. Те ще бъдат разположени на 28 възлови места в София, които вече са определени от главния архитект, каза съветникът Зафир Зарков от транспортната комисия, който е един от авторите на идеята.
До Нова година ще бъде обявена процедурата за избор на изпълнител. В момента се изготвя документацията с изискванията към кандидатите в конкурса, който ще бъде международен.
Идеята е, като вземете колело от една стоянка, да може да го оставите след това на всяка една от останалите 27, а не да го връщате обратно, разясни Зарков. Паркингите ще бъдат свързани в мрежа и софтуер ще следи къде свършват велосипедите, за да може екип на оператора да попълни веднага празните места.
Колелата ще бъдат снабдени с джипиес против кражби. В момента специалистите обсъждат какви да са начините за ползване на услугата. Вариантите са плащане чрез банкова карта, чрез някоя от картите на ЦГМ за пътуване с градския транспорт или чрез превозен документ, издаден от оператора.
Цената ще бъде възможно най-ниска, каза Зарков и уточни, че се разглеждат варианти от 15 до 20 лв. за ден.
В момента частна фирма дава колела под наем за 25 лв. дневно. В Холандия и Франция системата с велопаркингите е въведена преди повече от 10 години. За да може да заработи успешно и у нас, през 2015 г. общината планира велотрасетата в София да станат мрежа с обща дължина 90 км.
За целта ще бъдат изградени 4 нови, които ще направят връзка със сега съществуващите. Те ще са по булевардите „Възкресение“ и „Константин Величков“, „Патриарх Евтимий“ и „Скобелев“, „Витоша“ и ул. „Раковски“.

03.11.2014
снимка: БГНЕС