На 2 август роми и техни приятели в Сливен, почетоха паметта на избитите от хитлерофашистите, по време на Втората световна война, повече от 500 000 роми.    

Пред паметника на Съби Димитров сутринта, край Асеновска река, се събраха едни от най-младите и мнозина от по-активните и уважавани роми, за да поднесат своите цветя в почит към жертвите. Сред тях бяха и музикантите от „Карандила“, хористки от ансамбъл „Романи чълхъя“.

Стела Костова, председател на Ромска академия за култура и образование, произнесе слово, в което  открои причините за събитието – а именно, на 2-ри август 1944 година в т.н. „цигански лагер“ Биркенау, Аушвиц, само за едно денонощие хитлеристите унищожават почти 3000 роми. За тези факти светът научи доста по-късно – посочи ораторката. За съжаление, и днес в света е жива тенденцията ромите, техните тревоги и успехи да бъдат премълчавани и подминавани. Костова призова участниците в паметното събитие да не забравят миналото, тя изрази своята вяра, че младите роми ще укрепят надеждата на общността да не се допускат нови фашистки прояви.

Кратки слова произнесоха и учителят Стоян Стоянов, младият бакалавър Георги Борисов. Те отбелязаха, че днес ромите имат своите основания за гордост, подчертаха и тревогите си за социалната ситуация в ромската общност, липсата на ефективна реакция на Европейския съюз в защита на правата на малцинствата у нас.

Участниците в Деня на почит към жертвите изразиха и дълбокото си уважение към апостолите на световното ромско движение, без които общността ни нямаше да има нито своя Осми април, нито днешния световен ден на почит към Ромския холокост.

След краткия концерт на световноизвестния духов оркестър „Карандила“, всички участници в събитието поднесоха своите цветя на почит в тихите августовски води на р. „Асеновска“.

Писмо до организаторите на Деня – Ромска академия за култура и образование се получи от Организацията на евреите в България „Шалом“. (писмото публикуваме отделно.)

Стоян Д. Стоянов

3 август 2020

Събитието е част от Дейност 3, проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“ с бенефициент Община Сливен, в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.