00-auschwitz-birkenau-krakow-polandГраждански организации искат включването на ромите в честванията на 27 януари  

Тази година се навършват 70 години от освобождението на Аушвиц през  27 януари 1945 г., и последвалото ликвидиране на „Zigeunerlager“ („Gypsy-Camp“) на 2 август 1944 г., когато 2897 възрастни хора, жени и деца – роми в така наречения „цигански лагер“ Аушвиц-Биркенау, са били убити в газовите камери. Нацистите са възнамерявали да унищожат ромите напълно. Тези уроци на смъртта не са влезли подобаващо в общите знания на хората за Холокоста.

Гражданските организации (посочени по-долу) са силно обезпокоени от дълбоките антиромски настроения в Европа и техните проявления в принципното отсъствие на  ромите в Деня на Холокоста.
Въпреки натиска, и около 2000 подписа на петицията до служители на ООН – „ да се предприемат незабавни действия за включване на ромски говорители в официалното възпоминание на Холокоста в ООН“, в Ню Йорк на официалната Церемония по повод Международния възпоменателен ден на Холокоста, отново не са поканени роми.
По същия начин, пострадали роми са били пренебрегнати и на отбелязването на Чешкия Холокост, в което взеха участие 30 ръководители на национални законодателни органи от цял свят, както и още 500 гости.

Нещо повече, днес в Чехия има антиромски демонстрации, организирани от неонацистите, които се отличават с нарастващо ниво на езика на омразата, с бруталност и насилие и се посещават от все повече хора.
Вместо почетен паметник, свързан с геноцида срещу ромите в Lety u Pisku, на това място днес има свинеферма. Кога тази свинеферма ще бъде премахната в знак на почит към ромите  загинали в Холокоста, към оцелелите от геноцида, кога ще  се проправи  пътя за пълното интегриране на ромите…

Не можем да приемем оправданието, че урокът на Холокоста все още не е научен. Не можем да приемем да се отписват  факти от историята за пореден път. Ние трябва да хвърлим светлина върху забравения ромски геноцид и социалното изключване, антиромските настроения и насаждането на омраза срещу ромите днес, което е следствие от преобладаващото, ширещо се невежество и липса на признаване на ромския геноцид.

Европейската Grassroots Организация Roma (ERGO) Network, Белгия, Брюксел, info@ergonetwork.org, Европейския Travellers Forum (ERTF) ромите и, Франция, Страсбург, info@ertf.org, роми, Македония, Кратово, info@rromassn.org, Roma Active Албания, Албания, Тирана, raa@albaniaonline.net Слово 21, Чехия, Прага, slovo21@centrum.cz, асоциация Интегро, България, Разград, info@integrobg.org *

*Ромска академия за култура и образование подкрепя искането-протест на организациите.
Всички, които желаят да подкрепят протеста, да ни пишат на познатия адрес:ddrom@abv.bg

2015-01-28 novini bulgaria/ ddrom, Зина Тенекиджиева