00 korabРуският гвардейски ракетен крайцер „Москва“ преминава днес през проливите Босфора и Дарданелите, съобщи пред ТАСС капитан първи ранг Игор Дигало, говорител на службата по печата и информацията за Военноморския флот на руското военно министерство.
Той припомни, че крайцерът напусна главната база на Черноморския флот в Севастопол на 14 май и се отправи към Средиземно море за участие в руско-китайските военноморски учения „Морско взаимодействие-2015“. По време на учението в крайцера „Москва“ ще се намира походният щаб на командването на обединената група кораби и от там ще ръководи изпълнението на задачите по плана за руско-китайското военноморско учение в определения район на Средиземно море, посочи Дигало. Активната фаза на „Морско взаимодействие-2015“ ще продължи от 17 до 21 май с участието на 10-ина кораба от различни класове на военно-морските флоти на Русия и Китай, пише БГНЕС.

В занятията на Китай и Русия ще се включат кораби, които патрулират в известните с пиратски нападения води около Африканския рог. Става въпрос за спомагателен кораб и две фрегати. Плавателните съдове ще отработят навигация, снабдяване, ескорт и стрелба. Това е първото военно учение в Средиземно море, в което участват китайски бойни кораби.

Припомняме, че Русия вече сключи споразумение с Кипър, което позволява на руски военни кораби да използват кипърски пристанища при учения.
15.05.2015, actualno.com