00   donosnitsiАкцията набира скорост, Евтим Костадинов пояснява защо наистина е важно

България е единствената държава от някогашния соцлагер, която не ограничи достъпа на доносниците до властта и медиите. Пребоядисани ченгета продължават нахално да поучават обществото и да манипулират чрез средствата за масова информация. Водещи електронни медии, сред които БЛИЦ и ПИК, подемат инициатива за прочистване на медиите от бившите ДС агенти. Журналистите се надяват да направят това, което политиците не успяха през последния четвърт век.

Междувременно евродепутатът Николай Бареков вече обяви, че ще внесе проектозакон за лустрация на агентите на ДС веднага след края на лятната депутатска ваканция. Депутът от ГЕРБ Методи Андреев също обеща да подкрепи инициативата и изтъкна, че повечето бивщи социалистически държави отдавна са изхвърлили ченгетата от изпълнителната власт, банките, медиите, съдебните институции.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов застана зад идеята на издателите в интервю за ПИК, което препечатваме.

– Г-н Костадинов, какво е мнението ви за инициативата за прочистване на медиите от агентите на бившата ДС?

– Винаги съм казвал, че ако това беше направено много години по-рано не само в медиите, но и в други институции, то можеше да изиграе важна роля за развитието на нашата страна по пътя на демокрацията.

Но по-добре това да се направи късно, отколкото никога. Анализирайки съдържанието на архивните документи, които са минали през очите ми, споделям, че една такава стъпка действително щеше да е от голяма полза за демократичния преход.

– Редно ли е доказани доносници в медиите да се опитват да манипулират общественото мнение?

– Силно е да се каже дали е редно или не. Аз бих поставил този въпрос от гледната точка на това, че много полезно ще е в медиите, където се споделят и сблъскват различни гледни точки, тези които го правят да са гаранти за безпристрастност към тези служби, които по един или друг начин са им влияели пряко в миналото.

– Ще бъдат ли извадени на бял свят всички агенти на ДС в медиите?

– Комисията, която ръководя, прави всичко възможно да реализира закона. Смятам, че с действията си сме го доказали, независимо от трудностите и пречките, които срещаме при изпълнението на тази задача.

Убеден съм, че заедно с останалите членове на Комисията и през втория мандат ще вървим в посоката на това последователно да търсим документи и да установим всички и особено тези, които в момента заемат публични длъжности дали са имали принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност и след това да ги представим в публичното пространство.

Това е нашият стремеж. И съм убеден, че ще успеем да се справим.
06.08.2015, blitz.bg