61211836Протестиращите в Украйна, след като Киев спря подготовката за сключване на споразумение за асоцииране с ЕС, ще успеят да постигнат оставката на президента Виктор Янукович. Това заявява в интервю за германския в. „Билд“ депутатът от Върховната рада Виталий Кличко, лидер на опозиционната партия УДАР, предаде ИТАР-ТАСС.
„На Площада на независимостта все още има хиляди хора, те правят демонстрации. Подобна атмосфера не е имало от „оранжевата революция“ през 2004 година“, коментира Кличко, един от водачите на опозицията в страната. Той заявява, че е решил да се кандидатира за президент на Украйна, за да поеме в свои ръце ситуацията в страната. „За 20 години независимост не бе направено нищо“, твърди Кличко.
Председателят на украинския парламент Володимир Рибак закри днес пленарното заседание, тъй като опозицията блокира работата на Върховната рада. „Ще се съберем утре“, каза той. „Няма смисъл да работим“, заяви Арсений Яценюк, лидер на фракцията на „Баткившчина“ („Отечество“).
Той отново настоя да бъде пратено в оставка правителството на Микола Азаров и да бъдат пуснати на свобода деветимата задържани участници в протестни митинги. „В противен случай Върховната рада няма да работи“, увери опозиционерът.
Над сто демонстранти се събраха днес край сградата на правителството в Киев, където тече поредното заседание на кабинета, съобщава БТА. Входът е ограден с метални прегради, а зад тях е строен милиционерски кордон. Засега протестиращите не предприемат активни действия, информира ИТАР-ТАСС.
Близо 30 активисти се опитват да пречат на служители в апарата на правителството и парламента да влязат в друга сграда, където са работните им места. Край входа дежури милиция. Все още не могат да работят нормално чиновниците в градската управа на Киев, чиято сграда бе превзета от демонстранти в неделя, посочва агенцията.
Премиерът Азаров призова обществеността, политическите сили и по-специално опозицията „да спрат ескалацията на политическото напрежение“. „Призивът на Запада към украинската страна да избегне насилието засяга не само властта, но и протестиращите“, заяви той пред министрите.
Азаров осъди превземането на административни сгради от демонстранти. „Кой ще носи наказателната отговорност за това? Кой ще отговаря лично?“ – запита министър-председателят. Той увери, че правителството е готово да осигури възможност за мирни протести и да ги охранява. Азаров обеща всички виновни в противоправни действия да бъдат наказани и добави: „Но ще го решава съдът, а не улицата“.
Той прикани участниците в протестни акции да преговарят с кабинета и лично с него самия.