000-varnaПроектът за социални жилища за малцинствени групи е пред провал във Варна заради отказа на жителите на кв. „Възраждане“ да приемат новодомците в квартала си. Заради съмнения, че в бъдещия блок ще бъдат настанени основно роми, варненци се бунтуват вече около месец и настояват вместо това на терена да има парк. Ако до края на този месец общината не постигне съгласие с гражданите, ще загуби парите от ОП „Регионално развитие“.

Варна е сред петте общини, избрани за финансиране с проекта за социални жилища за 3.9 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“. Заради краткия срок няма време да се търси и друг терен. От кметската администрация уверяват, че в блока няма да има единствено роми, а според подробния устройствен план на квартала мястото е отредено за строеж. Според жителите това ще доведе до презастрояване. Те са си направили група във Фейсбук „Протест против строежа на малцинствен блок на последната зелена площ в кв. „Възраждане“, която има над 200 участници. От националното сдружение на сираците пък са направили контрагрупа в подкрепа на проекта.

„Водим ежеседмични разговори с протестиращите – поели сме ангажимент да ги включим в комисията по подбор на семействата, които ще бъдат настанени в блока, да реконструираме две улици и тротоари в квартала и да направим парк до самия парцел на блока“, обясни пред „Сега“ зам.-кметът Лидия Маринова. Тя допусна, че в новия блок може да има 4-5 семейства от малцинства, както е заложено и в изискванията на оперативната програма, но разясни, че основните целеви групи са хора с увреждания, сираци, хора в риск от бедност, самотни майки и др. За тях ще има строги изисквания – да са работещи или да са съгласни да се включат в програмите за заетост, да искат да посещават центрове за рехабилитация, ако са с увреждания, децата им да ходят на детска градина или училище, с тях да работи психолог, ако е необходимо и др. Настанените трябва да плащат месечния наем – до около 50 лв. в зависимост от апартамента според общинската наредба.

ГРИЖА

„Във Варна не е построено нито едно общинско жилище в последните години, а молбите на социално слабите само за район „Младост“ са около 6000. От тях 50-60 само са на роми“, каза Лидия Маринова. 42-те жилища в бъдещия блок трябва да имат основно обзавеждане – с кухненски уреди (пералня, печка и др.), легла, маси, гардероби, оборудвани бани.

11 февруари 2014, Десислава Колева