00-bankomatУникалният софтуер вече е внедрен в три банки

Българи създадоха ПИН код, който не може да бъде пробит. Софтуерът е отговор на източването на стотици милиарди долара, които изчезват всяка година чрез скиминг устройства. Само у нас годишно биват „обирани“ милиони кредитни и дебитни карти. Над 90% от кражбите се извършват, докато потребителите изписват номерата на кредитните си карти в интернет или въвеждат ПИН кода си в банкомат. Тенденцията е тревожна и няма как да бъде решена… или поне така изглеждаше, допреди един млад човек и неговият екип да създадат неразбиваема парола-фантом, разказва Нова тв.
Откритието може да предизвика революция в сферата на сигурността и да накара дори най-опитният крадец на лични данни да се почувства безпомощен.
„Създадохме система, при която дори да ви снимат с камера, докато си въвеждате ПИН кода в банкомата, не могат да ви разберат паролата и съответно да бъде копирана за злоупотреба“, пояснява Александър Цветков, който стои зад проекта.
Точно така – създателите на това откритие са българи! Но това може би не е толкова голяма изненада при положение, че именно наши сънародници заемат почетното първо място в света за най-многобройни и най-ловки скиминг-кражби.
А идеята на неуловимата парола е следната: не е нужно потребителят да въвежда съответните цифри от паролата си, а само реда, на който се намират. А самите редове се разместват.
„Паролата никога не се въвежда и затова не може да бъде открадната. Парола-фантом! Толкова е просто, а същевременно много сигурно“, разказва Александър, който е едва на 28 години, но вече има дълго предприемаческо досие.
За внедряване на системата няма да бъде нужна дори смяна на банкоматите, нито на ПОС-терминалите.
„Нужна е единствено воля за решаване на проблем от световен мащаб, както и смелост за иновации и промяна. Това се оказва доста по-трудно, особено в държава, която разчита предимно на иновативни продукти и услуги от чужбина, които се въвеждат със закъснение в България. Това ни обрича да бъдем винаги догонваща икономика и бедна страна“, коментира Александър.
Той и екипът му обаче успяват да преодолеят трудностите и вече водят успешни преговори с клиенти на три континента. Te са обявени за една от десетте най-добри стартиращи компании в Европа при конкуренция от 4000 фирми.
Уникалният софтуер вече е внедрен на пилотно ниво в три банки. Той може да намери приложение както при банкоматите, така и при компютрите и телефоните. Пусната е и мобилна версия за заключване на смартфони, при която дори някой да гледа в дисплея, докато въвеждате паролата, не може да ви я копира или открадне. Редовете са съставени от картинки, за да е по-забавно. Системата е добър начин за младите хора да защитят снимките си или други лични данни. До края на годината има всички шансове революционната система да бъде използвана от 350 милиона потребители.

18.03.2015   Vsekiden.com