00   arrested-refugees-immigrantsВ петък, 16 октомври 2015 г., Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че през нощта в района на отговорност на граничното полицейско управление в гр. Средец в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, или общо трима служители, се натъкват на група от петдесетина афганистански граждани под мост край с. Дюлево във вътрешността на страната. Съгласно направените до този момент изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата – 56 годишен мъж – е ранен и убит.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в гр. Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години. Същият е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, понастоящем находящи се в РЦ-Елхово. Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК счита за необходимо да заяви, че се установяват сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците, които повдигат въпроси за обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай. Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

Петнадесет години по-късно българското общество е изправено пред сходни обстоятелства и идентични обяснения от страна на властите, и за съжаление – отново във връзка със същия фатален изход.

Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство. Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще.

20.10.2015 г., bghelsinki.org