00   mihail-mikovСтолетницата обяви: Втора сила сме с 60 кмета и 900 общинари

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви местните избори за тежка загуба за партията. Той съобщи, че членовете на ръководството са подали оставки, а въпросът ще се решава от Националния съвет на столетницата след две седмици. Миков не коментира своята оставка, но даде да се разбере, че и по нея ще се дискутира по време на червеният пленум.
„Казах на членовете на Изпълнителния съвет, че не е въпросът за техните оставки, а за моята. Този въпрос ще поставя пред Националния съвет“, отсече Миков.

Лидерът на левицата обаче обясни, че не са се сбъднали прогнозите, че БСП ще бъде трета или четвърта политическа сила. Той беше категоричен, че червената партия остава втора с кметове в 60 общини.

„Ние сме втора политическа сила, числата са ясни и всякакви интерпретации са субективен подход, имаме 60 общини, съветниците ни са около 900. ДПС има кметове в 34 общини“, отвърна Миков на въпроса дали партията на Местан не е втора след ГЕРБ.

Лидерът на БСП обясни загубата на партията си с възстановяването на парична демокрация в България. „Нейна основна платформа е разпределянето на пари“, каза Миков. Той беше категоричен, че изборите не са състезание по вдигане на тежести, борба или друг боен спорт.

Той похвали спечелилите кметове на БСП, че са победили въпреки натиска и притискането. „Това не са ли силни хора?“, попита Миков и обяви, че те са по-силни от „олигархията, която съсипва перспективите пред България“.

Шефът на социалистите беше категоричен, че и макар загубата да е тежка, постигнатото е чист резултат на БСП.

„Прави впечатление, че областни градове, които сме спечелили с ДПС на миналите избори, днес са спечелени от ГЕРБ. Ясен е прочитът. Ние в случая говорим за чист резултат на БСП“, каза Миков.

Лидерът на БСП обясни, че партията му би подкрепила промени в Изборния кодекс, които наистина дават възможност за провеждането на честни и демократични избори.

Миков обаче обясни, че няма да застане зад поправки, които оправдават злоупотребите. „Като злоупотреба на полицията спрямо активисти на БСП, затваряне на очите за плащане на капака на главната улица в Харманли. В този случай за какво е виновен Изборният кодекс?“, попита той.

БСП започва анализ на изборните резултати, който ще приключи с анализа на Националния съвет.

02.11.2015, dnes.bg