Британски медии шумно посрещнаха първите българи и румънци, пристигащи от началото на 2014 година на Острова. Оказа, се че през първия ден на Новата година няма особен наплив на имигранти, които търсят по-добър живот във Великобритания, предаде Стандарт нюз.
Първият самолет, който кацна на летище Лутън, бе от румънския град Търгу Муреш, съобщава „Дарик“. По-голяма част от пристигащите румънци обаче отдавна живеят и работят на Острова. Самолетът бе посрещнат от председателя на комисията за контрол на миграцията към вътрешното министерство.
„Отивам да работя. От утре започвам работа на автомивка. Това не е кой знае каква работа, но идвам от мизерията да направя нещо повече тук и съм много развълнуван. Не знам обаче дали това е най-правилният избор, който правя през тази година“, обясни Виктор Спиресау, който е работник от Румъния.
„Полупразни самолети пристигаха вчера (1 януари) във Великобритания и нямаше никаква инвазия от румънци, около която се вдигаше такъв шум“, написа британският вестник „Мирър“.
От „Гардиън“ пък посочиха, че истерията около наплива на имигранти от България и Румъния е била политически мотивирана.
„Отпадането на ограниченията за работа във Великобритания от 1 януари е полезно както за нас, така и за британците“. Това каза PR-експертът Максим Бехар в студиото на Тв 7.
„Цялата пушилка, която се вдигна покрай отварянето на трудовия пазар за българи и румънци, е продукт на вътрешнополитически борби на Острова“, каза още експертът. И уточни, че българите, които са искали да работят във Великобритания, отдавна са го направили. Той бе категоричен, че дори и да има наплив на българи на Острова, това ще спомогне за британската икономика.

02.01.2014, актуално