000-lubomir-vesovЦветан Василев беше интелигентен човек и се възползваше от ситуацията, а не определени политици от него. Това каза пред бТВ бившият шеф на КТБ Любомир Весов. Той обясни, че Василев е пушил пури с Бойко Борисов и е ходил на „Позитано” 20.

„Василев сбърка, защото избра неморалния път към целта, живееше с чувството на безконтролност и безнаказаност”, коментира бившият шеф на банката. Той изтъкна, че тя е била на глинени крака и всяко малко сътресение е можело да я събори. Василев не обичаше да говори за първите стъпки и милиони за създаването на банката, посочи още Весов, който е ръководил институцията от 2005 до 2008 г.

Три правителства са помпали балона КТБ, посочи той. „Това са три различни правителства – реално те са помпали един държавен балон, който рано или късно се искаше да стигне до това положение”, обясни той, допълвайки, че през 2008 г. държавните пари са били в нормален размер.

Ненормална е била експанзията им. „Не бях съгласен с безконтролното увеличаване на парите на енергетиката в банката”, обясни той, допълвайки, че причината е била рискът – или нуждата от диверсифициране на риска. „Многото пари от един отрасъл създават риск заради опасност от сътресения в съответния отрасъл”, каза Весов.

„Смятате ли, че ако нямаше политически сътресения, щеше да се стигне до тази ситуация”, попита той риторично.

„Цветан Василев беше интелигентен човек. Сега не го познавам. Смятам, че той се възползва от ситуацията, а не определени политици от него”, заяви Весов. На въпрос от кои политици се е възползвал, той посочи: „Не знам, аз не съм имал срещи с част от политиците на Позитано, не съм пушил пури с Бойко Борисов”.

Попитан какво трябва да се случи занапред, Весов поясни: „Необходим е един пълен одитен доклад. Мисля, че Василев падна вследствие на неговото чувство на безконтролност и безнаказаност. Всички политици, които са знаели какво става, са били длъжни да реагират. На второ място е БНБ. Слушам г-н Искров и се чудя защо толкова години е в БНБ. Не мога да кажа, че БНБ е под политически контрол, мога да кажа, че някой не си е свършил работата”.

15 юли 2014