000-Basahr0154_smallИзключително умни, работливи и честни хора – разказва известният актьор за семейство роми, които познава*

Башар е много интересен тип. Роден е в Дубай, където е живял до 6-годишна възраст. Майка му е българка, а баща му – с арабско-сирийски произход. В семейството му всички са християни, православни християни. В момента актьорът живее на два континента – Европа и Америка – и прелита по хиляди километра годишно в двете посоки, тъй като семейството му е в Америка, а работата – в България. Има си и американски агент, но напоследък се задържа повече у нас, особено след участието си в сериала „Стъклен дом“, където играеше маниакално влюбен в Елена Петрова гангстер и беше много секси – едновременно уязвим и железен.

Отскоро Башар се е захванал и с продуцентство. Поводът за блиц интервюто е премиерата на новия български филм „Корпус за бързо реагиране 2“, в който Башар играе една от главните роли и е съпродуцент.

Продуцент си на два нови бг филма – „Корпус за бързо реагиране 2“ и „Код: червено“, който е с премиера през февруари. Защо се захвана с продуциране? Трудно ли се намират пари за бг кино и смяташ ли, че има възвръщаемост?

Всичко зависи от това какъв е филмът, какъв е бюджетът и за какво разпространение се подготвя. Българските филми, които са предназначени предимно за България, определено трябва да се правят с малко пари, защото пазарът е доста малък. Ако обаче филмът се прави за износ,какъвто е случаят с „Код Червено“, може да си позволим и по-нормален бюджет. Но и при двата случая пари се намират трудно.

Какъв готин подарък ти донесе Дядо Коледа тази година и какъв ти подари на някого от негово име? Разбрахме, че си бил във Флорида със семейството си. Не ти ли е странно да си „на топло“ по време на Коледа? Как празнувахте?

Не обичам да разказвам за подаръците си, даже не обичам да получавам, но обичам да гледам усмивките на лицата на дечицата – моите и на приятелите ми – когато получават подаръци. Не ми е странно, че съм на топло, тъй аз почти винаги на Коледа съм на топло. Бях на две доста солидни партита на невъзможно известни хора, но не ми се разказва с детайли, защото пак някой ще направи сензация. Запознах се с доста влиятелни хора в бизнеса.

Най-смешната реплика на твоя герой Кутрум от „Корпуса“? Или сцената, на която ти най-много се забавлява, дори и да не е с твое участие.

Батеее..това колко джелезо е.:))

Твоят герой е циганин. Имал ли си някакви забавни случки с цигани? Мислиш ли, че е възможно да бъдат истински интегрирани?

Не, за жалост съм ходил само на снимки в циганската махала. Единствено имам допир до едно семейство роми , които работеха на една моя къща на село. Изключително умни, работливи и честни хора бяха те. В този смисъл вече има напълно интегрирани роми, които силно уважавам.

Кой е най-добрият филм, който си гледал напоследък?

“Тя“ с Хоакин Финикс и „Вълкът от Уолстрийт“

Филмът на Валери Милев „Код: червено“ се рекламира като първия български зомби-филм. Обичаш ли зомби-филмите? Защо не играеш в този филм, а си само продуцент?

Зомби филмите не са по моя вкус, макар че си харесвам нашия филм. Валери е безкрайно талантлив, но не исках да играя, защото не исках да смесвам едното с другото. Имах доста по-важни неща покрай филма.

Ти си човек, който често сменя континентите. Как се отразява това на ритъма ти на живот? Какво най-обичаш да правиш, когато си тук и какво – когато си в САЩ?

Най-обичам да изкарвам време с децата си, докато съм там, и най-обичам да работя докато съм тук. А относно ритъма…доста е изморително да живееш на два континента.

Най-вкусната храна, която си опитвал в България и къде?

Обичам шеф Джуно… прекрасен готвач, обожавах когато работеше в Brasserie, сега чакам с нетърпение неговото ново местенце да отвори.

Кога за последен път беше в Дубай, където знам, че си живял през първите 6-7 години от живота си? Какво ти харесва най-много там?

Честно казано Дубай изобщо не ми харесва, освен за няколко дни шопинг. Не бих живял и ден там. Не е моето място.

Ирина Иванова , януари 2014

Снимка: Pro Films, Башар Рахал с Диана Любенова в кадър от филма „Корпус за бързо реагиране 2“

* Подзаглавието е на АДД