Бахталу амару роману зес, Ромале!
Амаро баро Машкартхемутно дивес – 8-то Априли!

Чшавале Ромале,
Уважаеми братя и сестри,
Искам да ви поздравя с големия наш Международен Ромски ден – 8 април
и да ви пожелая ЗДРАВЕ, по-скорошно освобождаване от лапите на Страха.

Победата е била винаги на страната на Слънцето, на белия ден, Тя не може без свежия, бурен понякога, вятър, без милувката на дъжда. Такава е страната на Живота. А Той ни обича. Нека останем мярка за обич към живота.

По този повод, скъпи ромале, позволете ми от името на нашата общност да поздравя всички лекари, медицински сестри, санитари, шофьори, Доброволците, целия помощен персонал, всички, които будуват за здравето на нашия български народ!

Белите гълъби на Надеждата ще ни спасят! Да им дадем от нашата вяра и сила!

Искам с гордост да отбележа, че сред тях са и ромски лекари, сестри, санитари…здравни медиатори – те достойно представляват ромския етнос, нашата чест и достойнство, своите преподаватели, настойници. Да им пожелаем Здраве и успешна работа!

Бахтали ромале! Честването на 8 април е пряко свързано с Първия Световен конгрес на ромите, проведен през 1971 г. в покрайнините на Лондон, но Първия конгрес не е първи организиран ромски форум (През 1901 г. във Видин /Бг се провежда Национална циганска среща, а през 1925 г. се появява Съюз на циганите в РСФСР)– той е една олимпийска крачка в бъдещето, една по-дълбоко осъзната отговорност пред световната общност на ромите, пред света, едно ново Начало.
„Нашият народ трябва да планира и организира дейността си на локално, национално и интернационално равнище – казва в своето встъпително слово Президентът на конгреса Ванко Руда – ние трябва да поддържаме и развиваме нашата ромска култура. …Достатъчно дълго време сме оставали пасивни и аз вярвам, че ние можем да успеем – започвайки още от днес.”
Поклон пред святото дело на ромските лидери, пред идеите и волята на Ванко Руда и неговите съратници.
И да започваме! Но този път без поръчка отвън, без препоръките и очакванията на роми, чиито идеи се страхуват от истината, а верността им свършва с поредното мижаво финансиране за зашиване на копче, но не и за направата, за ушиването на риза.

8 април е ден за отдаване на почит към жертвите на Ромския холокост, но и Празник на свободата и силата на духа, на творческото възвишаване – високото, възторжено благо на човека.
Честит празник, Ромален, пхралален тхай пхенялен!

Васил Чапразов

Бахт ти сасципе!