000-anton-todorovИзключително съм омерзен от думите на Георги Близнашки на вчерашната пресконференция при приемането на властта, че комунизмът е един красив идеал. Това изявление съперничи на думите на Филип Боков, че престъпленията се посрещат с вина и мезета. Него правосъдието не го наказа, но Господ не пропусна, подчерта политологът Антон Тодоров в сутрешния блок на Нова телевизия.
Аз с проф. Близнашки имам добри отношения, но не може да се говори така за една идеология, която е довела до убийството на толкова много хора, съгласи се бившият шеф на Комисията по досиетата Методий Андреев. Възприемам проф. Близнашки като ляв демократ и интелектуалец, но нека да не се допускат превратни фрази, призова Андреев. Комунизмът е човеконенавистна идеология, както е фашизмът, както е националсоциализмът, добави той.
В това правителство познавам вътрешния министър Йордан Бакалов и министъра на отбраната Велизар Шаламанов. Това правителство няма да оправи политиката на България, но може да даде така желаните отговори от обществото. Нека служебният кабинет изкара протоколите и да видим кой в крайна сметка предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Нека видим какво става с „Южен поток”, изброи Андреев. Какво правим с обществената поръчка, дала строителството на българска територия на „Газпроект Юг”, където са фирмите на Пеевски, добави той. Да се види и кой разпореди разработките срещу протестиращите, да разберем изпълняваше ли МВР политически поръчки, заяви Андреев.
Нека припомним, че Велизар Шаламанов е бивш член на БКП. Доц. Румяна Коларова, която пое образованието, е от фамилията на Кунка Апостолова, най-младата комунистическа терористка, изброи Тодоров. Защо само комуняги в това правителство, попита политологът. Тези хора обаче не са виновни – този, който ги назначи, е президентът Росен Плевнелиев. Самият Плевнелиев е бил преброител и длегат на районна конференция според протокол на БКП, показа документ Тодоров. Този президент назначи за шеф на Националната разузнавателна служба бивш агент на ДС – генерал Драгомир Димитров. А юридически съветник на президента е Наталия Киселова, която също е активен член на БКП, завърши Антон Тодоров.
Ние трябва да знаем миналото на тези хора, след като самите те казват, че не се срамуват от него. Аз вярвам, че в условията на демокрация всеки може да се промени. В България доста хора са с леви убеждения и намирам за добре да има леви хора в управлението, заяви Методий Андреев. Нека се осъзнае, че досега не е имало нито модерно ляво, нито модерно дясно, каза още той.

07.08.2014