0495440001411469978_494726_600x458_actualnoОчевидно е, че твърдението на Пламен Орешарски, че протестите срещу него са „стимулирани”, е лъжа. Това заяви едно от лицата на „Протестна мрежа” Антоанета Цонева пред Нова телевизия.

Зададохме официални въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) относно твърдението на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев пред КСНС, че протестите са платени. И от МВР, и от ДАНС ни отговориха, че няма данни Йовчев да е получил информация, на база на която да изкаже твърдението си. Еднозначно ДАНС и МВР ни казват – на запитването на „Протестна мрежа”, на каква база тези двама бивши управници манипулират обществото, подчерта Антоанета Цонева.

Две години след края на протестите Орешарски отново говори за стимулирани протести. А в отговорите до „Протестна мрежа” се казва, че най-малко в 11 случая има неоторизиран достъп до масивите с информация на службите за сигурност. В ДАНС е имало поне двама служители с неоторизиран достъп. Срещу единия не е имало производство, защото е изтекла давността, възмути се Цонева.

След падането на кабинета „Орешарски“ виждаме, че всяка формула на овластяване на народа се орязва – например изборният референдум. Какво остана от него – един въпрос, а и за него не се говори много в медиите. Освен това – неприет антикорупционен закон, Законът за НСО, изброи Цонева. Властимащите не желаят да отстъпят позиции и да овластят хората, а използват пропаганда и службите, за да внушават, че всяка съпротива е безсмислена. Съпротивата е манипулирана, платена, според внушението, категорично каза Цонева. Всички тези въпроси са важните, а не Орешарски, който е на изхода на историята, завърши активистът на „Протестна мрежа”.

actualno.com