00   petel-1Из дневника на Ромска академия за култура и образование

И тази година сливенските роми  ще отдадат висока почит към своя свят празник Васий. В много от заведенията на града под Сините камъни ще прозвучи ромския химн, а музиката,  песните и танците ще стигнат най-високите градуси на веселието по ромски.

По-различно от минали години ще отбележат празника сливенци, организирани от Ромска академия за култура и образование и фондация Здравето на ромите. Репетициите на новия танцов състав са буквално до настъпването на Бъдни вечер – днес танцьорите на Атанас Атанасов ще се представят за първи път пред публика в квартал Надежда. Заедно с тях, пред родители, братя и сестри, драги гости от общината, ще направят своите първи стъпки в рецитаторското изкуство  Христо от Гимназията по механотехника и шестокласника Радо. Те, заедно с по- възрастни роми, с батковците си Демир и Божидар, ще разкажат легендата, според която „фирифоните”, библейски родственици на ромите, са спасени от страшните води на Червено море от Свети Васил и птиците. Още оттогава ромския род отдава почит на Светията и птиците, на червения петел.

Разбира се, няма да мине и без сурвакане, без възторжените детски възгласи, вдигнали махалите от среднощ:”Какооо, Васий авила, Васий!, катъринца, матъринца, епаш туминги, епаш аминги…”, без късметите „анди мина” – в баницата…
Вечерта е кулминацията. Тя е само за по-големите. Те се събират в „Боров рай-ПО”, там ще си покажат всякаквите ромски умения да се шегуват и да танцуват – ще отличат най-добрите, „ти чшен писки керця”- да се задяват – почти незабележимо, да демонстрират всякакви скъпи питиета, щедрост и искрено приятелство, нови и скъпи дрехи, „последен писък на модата”. Този път петела, символа на Васий, ще бъде спечелен на хоро, тъй казват организаторите. Всички на хорото! Още повече – ще свирят най-добрите, КАРАНДИЛА!

13 януари 2016, АДД